Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ICCO en Albert Heijn: Met avocado’s krijgen kleine Afrikaanse boeren toegang tot wereldmarkt

Oostzaan, The Netherlands, 2015-6-25 — /EPR Retail News/ — Door de samenwerking tussen ontwikkelingsorganisatie ICCO en Albert Heijn krijgen kleinschalige avocado-boeren in Zuid-Afrika toegang tot de internationale markt en een beter inkomen. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking nam vanochtend een doos met avocado’s van de eerste oogst in ontvangst: “Opnieuw een mooi voorbeeld van hoe handel en ontwikkelingssamenwerking elkaar kunnen versterken. De boeren kunnen hun producten structureel verkopen en de winkel kan voorzien in de almaar toenemende vraag naar avocado’s.”

De laatste jaren stijgt de consumentenvraag naar avocado’s enorm. Marit van Egmond, directeur Vers van Albert Heijn: “Vorig jaar steeg de verkoop van deze gezonde vrucht bij Albert Heijn met zo’n 30 procent. We nemen onze avocado’s af van zeer professionele bedrijven, omdat die aan onze eisen op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid kunnen voldoen. Door onze ondersteuning van kleinschalige boeren zitten hun producten en processen nu ook op die norm. Zo vergroten we de beschikbaarheid van avocado’s voor onze klanten. En vanuit de Albert Heijn Foundation, die de aanpak financieel ondersteunde, vinden we het ook belangrijk om kleinschalige boeren een kans te bieden op de internationale markt.”

Dankzij het grote lokale netwerk van ontwikkelingsorganisatie ICCO kwam Albert Heijn in contact met kleinschalige boeren die wonen in de hoog gelegen noordelijke teeltgebieden van Zuid-Afrika. Door ondersteuning in de teelt hebben zij toegang gekregen tot de internationale markt. Gé Happe, strategisch inkoper van Albert Heijn: “Albert Heijn gaf een aantal enthousiaste jonge medewerkers de kans om naar Zuid-Afrika af te reizen en met deze boeren in gesprek te gaan. Vervolgens kwamen zij met een plan van aanpak. Dankzij de kennis van ICCO en FairMatch Support, die wereldwijd werken aan duurzame handelsketens, werden de plannen verder uitgewerkt en gerealiseerd. De boeren hebben zich georganiseerd in een coöperatie en er is hard gewerkt aan kwaliteitsverbetering. Zo kunnen zij nu hun afzet vergroten.”

Albert Heijn en ICCO wonnen in 2013 samen een award bij de Partnership Verkiezing, waarvan het Ministerie van Buitenlandse Zaken de initiator is, voor deze vernieuwende manier van werken. Zij werken al langer samen in de Albert Heijn Foundation. Naast economische ontwikkeling vindt de Albert Heijn Foundation het belangrijk om de lokale situatie van Afrikaanse boeren en hun medewerkers te verbeteren, door te investeren in onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting.

Stap-voor-stap een duurzamer assortiment
De samenwerking in Zuid-Afrika begint op kleine schaal, met twintig boeren. Dit jaar levert dat 100.000 avocado’s op die bij de Albert Heijn supermarkten te koop zijn. Het is de bedoeling dat het volume de komende jaren flink zal toenemen.

###

Foto: Raymond Rutting Op de foto staan van links naar rechts: Wim Hart, Raad van Bestuur ICCO, minister Ploumen en Marit van Egmond, directeur Vers van Albert Heijn.
Foto: Raymond Rutting
Op de foto staan van links naar rechts: Wim Hart, Raad van Bestuur ICCO, minister Ploumen en Marit van Egmond, directeur Vers van Albert Heijn.
EPR Retail News