Zaandam, 2016-Aug-23 — /EPR Retail News/ — Veel Nederlanders hebben twijfels over de manier waarop voeding het beste kan worden bewaard. Vooral hoe lang (78%) en waar (77%) voeding moet worden bewaard zijn vragen die Nederlanders zichzelf regelmatig stellen, zo blijkt uit onderzoek*. Albert Heijn start vanaf vandaag in samenwerking met het Voedingscentrum een actie rondom het bewaren van voeding. Klanten krijgen antwoord op hun vragen over bewaren en bewaartips. Ook start Albert Heijn vanaf vandaag met een spaaractie waarbij 6 weken lang voor vershouddozen kan worden gespaard.
‘We vinden het belangrijk om onze klanten handvatten en tips te geven om voeding veilig en makkelijk te bewaren. Op die manier kunnen we voedselverspilling tegen gaan. De tips van het Voedingscentrum en de vershouddozen van Albert Heijn maken dat voor iedereen makkelijker. Het bespaart geld en we gooien minder eten weg. Dat is goed voor jezelf en goed voor de wereld. Weggooien is zonde’, aldus Emma Coles, verantwoordelijk voor gezondheid en duurzaamheid bij Albert Heijn.
Veel onduidelijkheid over bewaren voeding
Uit het onderzoek blijkt dat vooral respondenten tussen de 60-65 jaar (61,7%) aarzelen over hoe lang voedsel bewaard kan worden. Tegelijkertijd twijfelt zo’n 55% van de jongvolwassenen (25-29 jaar) vooral over waar ze voedsel het beste kunnen bewaren (gekoeld, niet gekoeld). De producten waar de meeste onzekerheid over bestaat zijn vlees (53,8%), kliekjes (44,2%) en groenten (32,4%). Opvallend is dat 40% van de jongvolwassenen (25-29 jaar) zich regelmatig afvraagt op welke manier fruit moet worden bewaard. Ouderen dubben daar een stuk minder vaak over.
Wieke van der Vossen-Wijmenga, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum: ‘Het op een verkeerde manier bewaren is een veelgenoemde reden waarom consumenten eten weggooien. Met een paar handige bewaartips kun je eten net iets langer en ook veilig(er) bewaren. Wij delen naast de tips ook onze “Ja-Nee Koelkaststicker” uit. Die sticker toont een top 12 aan producten waar de meeste twijfel over bestaat bij consumenten én of deze wel of niet in de koelkast moeten worden bewaard. Tomaten horen daar bijvoorbeeld niet in.
Over de spaaractie
Vanaf vandaag kan er 6 weken lang worden gespaard voor 5 formaten vershouddozen en een vacuümpomp om het eten nóg langer vers te houden. Bij iedere €10 aan boodschappen krijgen consumenten een spaarzegel. Met een volle kaart (10 zegels) en een kleine bijbetaling (tussen de €0.99 – 1.99) kunnen consumenten een van de vijf vershouddozen aanschaffen. De bakjes zijn lucht- en waterdicht, vaatwasserbestendig en geschikt voor de magnetron. Meer informatie en tips over het bewaren van voeding vind je op www.ah.nl/weggooieniszonde.
Albert Heijn en voedselverspilling
Albert Heijn probeert op vele manieren voedselverspilling te voorkomen. Zo wordt er strak op gestuurd dat het juiste product in de juiste hoeveelheid in iedere winkel is, zodat er geen verouderde voorraad ontstaat. Vanaf deze week zijn de Buitenbeentjes, groente en fruit ‘met een schoonheidsfoutje’, in meer dan 650 winkels van Albert Heijn te koop. Albert Heijn werkt nauw samen met de Voedselbanken om klanten van de Voedselbanken te voorzien van verse en gezonde producten zoals vlees, zuivelproducten en panklare groenten. De bekende 35% kortingssticker maakt het voor klanten aantrekkelijker om producten te kopen waarvan de houdbaarheidsdatum nadert. Weggooien is zonde tenslotte. En Albert Heijn ondersteunt restaurant Instock in Amsterdam en Den Haag, waar wordt gekookt met onverkochte producten van Albert Heijn, die nog wel aan alle voedselveiligheidseisen voldoen.
*Het onderzoek werd in augustus 2016 in opdracht van Albert Heijn representatief uitgevoerd door Kien Onderzoek onder 1.033 Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar.
Vertegenwoordigers van de media kunnen contact opnemen met een van de woordvoerders via telefoonnummer: 088-6592020, via e-mail: pers@ah.nl of via twitter @AlbertHeijnPers.
De woordvoerders van Albert Heijn zijn: Anoesjka Aspeslagh en Els van Dijk.
Source: Albert Heijn